Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Μετρό Σοβαρέψου!

http://www.noambit.com/wp-content/uploads/money-belt-pick-pocket.jpg

Σήμερα στάθηκα μάρτυρας, για ακόμη μια φορά, σε περιστατικό πορτοφολά στους χώρους του μετρό. Και πάλι στο ίδιο βαγόνι, στην ίδια πόρτα, στον ίδιο σταθμό.
Συγκεκριμμένα στον σταθμό του Συντάγματος με κατεύθυνση το Αεροδρόμιο. Στόχοι των πορτοφολάδων είναι κυρίως οι τουρίστες. Σε ζευγάρια - ποτέ μόνοι - ή και περισσότεροι, στοχοποιούν τα θύματά τους και χρησιμοποιώντας τις πόρτες των βαγονιών που ξέρουν ότι μαζεύουν μπροστά τους τον περισσότερο κόσμο - είναι εκείνες που βρίσκονται μπροστά από τις κυλιόμενες που οδηγούν / έρχονται από την κόκκινη γραμμή - και στριμώχνονται έντονα στην είσοδό τους σε βαθμό που εύκολα χαρακτηρίζεται παράλογος κι ύποπτος. Μέχρι να καταλάβει ο ανύποπτος τουρίστας τι συμβαίνει στο άγνωστο για αυτόν περιβάλλον, η περιουσία του έχει κάνει φτερά.
Επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ο πορτοφολάς να εντοπιστεί μέχρι να φτάσει το μετρό στην επόμενη στάση, κάποιος συνεργός στην ίδια πόρτα ή σε άλλη του μετρό, φροντίζει να εμποδίσει την συρόμενη πόρτα να κλείσει, γνωρίζοντας πως ο οδηγός του μετρό θα έχει την ανάλογη ένδειξη στο πάνελ του και θα φροντίσει να τις ανοίξει πάλι και να προσπαθήσει να τις κλήσει εκ νέου, βάση των οδηγιών ασφαλείας. Έτσι, αφού θα έχει κλαπεί το επιθυμητό πορτοφόλι, η πόρτα θα ανοίξει για να φύγει ο πορτοφολάς, ώστε ν' αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Έτσι κι αλλιώς ο τουρίστας φορτωμένος με μπαγκάζια είναι αργοκίνητος, με απασχολημένα χέρια και καθηλωμένος εκεί που βρίσκονται τα πράγματα. Ακόμη κι αν πάρει χαμπάρι τι έχει συμβεί, δεν μπορεί να κυνηγήσει τον κλέφτη εύκολα. Και μέχρι να το σκεφτεί καλά καλά οι πόρτες θα έχουν κλήσει.

Στον ΗΣΑΠ υπάρχει μήνυμα που ακούγεται στους χώρους του ελληνοαγγλιστί ώστε να προσέχουν οι επιβάτες του. Σεκιουριτάδες βιτρίνες που σουλατσάρουν στις αποβάθρες. Στο μετρό βλέπω συνήθως μόνο αστυνομικούς στα ακυρωτικά μηχανήματα να επιδεικνύουν τον οπλισμό τους. Έτσι, λοιπόν στο μετρό φαίνεται πως δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Άσχετα αν είμαι σε θέση να γράψω βιβλίο πλέον.

Κάποια στιγμή, αν θυμάμαι καλά, υπήρχαν σεκιούριτι ακόμη και μέσα στους συρμούς. Ήμουν - κλασικά - μπροστά σε μια απόπειρα κλοπής. Ο τουρίστας έπιασε τον πορτοφολά. Οι πόρτες είχαν κλείσει και το τρένο κατευθυνόταν προς τον Ευαγγελισμό. Οι σεκιουριτάδες ήρθαν στο σημείο του περιστατικού, αφού ο τουρίστας φώναζε "Police" και ρώτησαν τι συνέβη. Ο τουρίστας εξήγησε και οι σεκιουριτάδες ρωτάγανε ενοχλητικά τον τουρίστα αν ήταν σίγουρος κτλπ. Ενώ με τον ύποπτο δεν πολυασχοληθήκανε. Μόνο τον ρωτήσανε την ευφυή ερώτηση αν έκανε τίποτα, που φυσικά αρνήθηκε κατηγορηματικά. Εμένα θα με έπειθαν αν δεν είχα δει την απόπειρα με τα μάτια μου. Όταν μάλιστα, τους είπα ότι τον είδα και εγώ να έχει βάλει το χέρι μέσα στην τσέπη του άνδρα για να σταματήσει αυτή η ανόητη στιχομυθία, με απαξίωσαν όπως θα απαξίωνε μια γελάδα ...κάτι τέλος πάντων.
Εν τέλει οι σεκιουριτάδες "γελάδες" ενώ μιλάγανε με τον τουρίστα, αφήσαν τον ύποπτο με την πλάτη στην πόρτα του βαγονιού, με αποτέλεσμα μόλις ανοίξουν οι πόρτες να γίνει καπνός και οι σεκιουριτάδες να αρπάξουν την ευκαιρία να χάσουν κάποια παραπανήσια κιλά.

Κλασική φάση που έχω τύχει επίσης στο μετρό. Πορτοφολάς, κρύβει τις προθέσεις του με ένα ρούχο ή μια τσάντα και πάει και στριμώχνεται δίπλα σε κάποιον ή σε κάποιους σε κάποια γωνία. Όρθιος φυσικά. Ή να κλέψει θέλει ή να χουφτώσει.

http://bobarno.com/thiefhunters/wp-content/uploads/pickpocket-under-coat.jpg

Προτείνω λοιπόν σε κάθε εισιτήριο του μετρό να τυπωθεί "Προσοχή: Χρησιμοποιώντας το Μετρό υπάρχει κίνδυνος να πέσετε θύματα πορτοφολάδων" Και στις οθόνες στις αποβάθρες να προβάλλονται, αντί για ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις για οικολογικά, μουσικά, πολιτιστικά θέματα κι άλλες σαχλαμάρες, εκπαιδευτικά θέματα για αποφυγή κλοπής από πορτοφολάδες σε 253 γλώσσες και 7 τοπικές διαλέκτους. Και γιατί όχι και μία στα αρχαία ελληνικά για τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ. Για να υποκρίνονται ότι καταλαβαίνουν τι λέει το βίντεο κι εμείς να γελάμε. Τέλος, για την στελέχωση ασφαλείας του μετρό να ζητηθεί βοήθεια από την Blackwater.

Λονδίνο θα γίνουμε!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο άρθρο αλλά κάνεις ένα λάθος στο τέλος. Στο Χάρλεμ συγκεκριμένα η ατάκα που έχουν πλέον είναι "ΑΘήνα γιναμε!".