Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Η Πραγματική Χρησιμότητα του Πανεπιστημιακού Ασύλου

Το πανεπιστημιακό άσυλο ως γνωστόν αποβλέπει στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Προσπαθεί δηλαδή να θωρακίσει τους ανθρώπους που μπορεί να τις εκφράζουν ή αν προτιμάτε να θωρακίσει τις ίδιες τις ιδέες και το δικαίωμά τους να σώζονται. Για να είμαι πιο ακριβής όμως, φροντίζει να θωρακίσει την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων εν τέλει πάνω σε τέτοιες ιδέες και σκέψεις. Αυτές οι ιδέες λοιπόν για να προσπαθεί να τις θωρακίσει σημαίνει ότι πιθανολογεί σε ένα πολίτευμα που δεν θα είναι ανεκτό σε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης. Μα αν δεν είναι ανεκτό σε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης, τότε θα προσπαθήσει να εξαλήψει και τους όποιους πυρήνες της.
Οπότε ποια η χρησιμότητα του Πανεπιστημιακού Ασύλου, εφόσον ένα παρα-δημοκρατικό καθεστώς μπορεί να το εξαλείψει, αναιρώντας τους νόμους που το διέπουν και το ορίζουν; Φαίνεται λοιπόν, πως η πραγματική χρησιμότητα του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι διαφορετικής πρακτικής ή μάλλον έχει και δεύτερη χρήση πέρα από αυτήν που νομίζαμε, όταν αυτό κινδυνεύει να αλειωθεί ή να καταργηθεί. Λειτουργεί δηλαδή σαν συναγερμός, σαν προειδοποιητικό χαστούκι στους πολίτες, ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει.

Όμως το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν υφίσταται για να υποθάλπει εγκληματίες. Μα οι λέξεις "κουκουλοφόροι", "εγκληματίες", "αντιεξουσιαστές" αγκαλιάζουν την πολιτική Μπους 2000-2008, όπως χρησιμοποιούνται από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς. Και τόσες ελευθερίες στον κόσμο έχουν αρχίσει να μειώνονται μετά τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Μία πλαστή αλήθεια δημιουργείται από φτηνολαϊκιστή λογική και εισαγάγεται χωρίς τύψεις και ηθική σε κάθε κοινωνικό ιστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: